سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خاک، منبعی تجدیدناپذیر - همشهری آنلاین


 

  • خاک، منبعی تجدیدناپذیر - همشهری آنلاین

    به گزارش همشهری آنلاین، فائو نوشت: خاک یک منبع طبیعی متناهی است، به این معنا که اگر خاک از بین برود و یا تخریب شود، بازیابی آن در مدت عمر انسان امکان‌ناپذیر است. خاک به‌عنوان مؤلفه‌ای مرکزی در منابع سرزمینی، توسعه کشاورزی و پایداری بوم‌شناختی، بنیان و اساس تولید غذای انسان، خوراک دام، سوخت، فیبر و بسیاری از دیگر خدمات اکوسیستمی حیاتی است.

    گستره طبیعی خاک‌های حاصل‌خیز محدود است. این گستره محدود تحت فشار فزاینده انواع کاربردهای رقیب برای کاشت محصولات کشاورزی، جنگلداری، چراگاه‌ها، مراتع، شهرنشینی و تأمین نیازهای جمعیت رو به ‌رشد جهان برای تولید غذا و انرژی همچنین استخراج مواد معدنی خام قرار دارد.

    در این شرایط ضرورت دارد تا نقش و ارزش خاک را به ‌خاطر ظرفیت‌ تولیدی‌اش همچنین نقش‌آفرینی آن در تأمین امنیت غذایی و حفظ خدمات کلیدی اکوسیستمی مورد توجه قرار دهیم.

    • چالش‌های کلیدی

    همانگونه که در شعار امسال فائو به مناسب روز جهانی خاک– «فرسایش خاک را متوقف کنید تا آینده‌مان را حفظ کنیم» – مورد تأکید قرار گرفته است، فرسایش، به عنوان یکی از اشکال تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای کارکردهای خاک در بسیاری از مناطق جهان همچون آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین، خاور نزدیک و شمال آفریقا است. فرسایش خاک سه اثر عمده بر رشد و عملکرد محصولات کشاورزی دارد: حذف سطح حاصل‌خیز خاک، مخلوط کردن خاک‌های فشرده لایه‌های زیرین با لایه سطحی خاک و کاهش فضای مناسب برای ریشه‌زایی گیاهان‌ در خاک.

    به‌طور کلی، تخریب خاک ماحصل شیوه‌های ناپایدار بهره‌برداری و مدیریت اراضی همچنین رخدادهای شدید اقلیمی است که این عوامل نیز به نوبه‌ خود ناشی از متغیرهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و حکمرانی هستند.

    امروزه، 33 درصد اراضی این کره خاکی بر اثر فرسایش، شور شدن، تراکم، اسیدی ‌شدن و دیگر آلودگی‌های شیمیایی به درجات مختلفی از متوسط تا بسیار شدید دچار تخریب شده‌اند. نرخ کنونی تخریب خاک تهدیدکننده ظرفیت نسل‌های آتی بشر برای تأمین نیازهای اولیه‌شان است. با توجه به امکان محدود باقی‌مانده برای توسعه نواحی کشاورزی، مدیریت پایدار خاک‌های کشاورزی کره زمین و تولید پایدار کشاورزی به گزینه‌هایی الزامی جهت معکوس کردن روند فعلی تخریب خاک و تأمین امنیت غذایی امروز و فردای جهان تبدیل شده‌اند.

    کاربرد بهینه‌تر آب، استفاده کمتر از آفت‌کش‌ها و بهبود سلامت خاک می‌توانند به‌طور میانگین موجب افزایش 79 درصدی عملکرد محصولات کشاورزی شوند.

    فائو در چارچوب مأموریت جهانی‌اش و در راستای دستیابی به منافع محلی، ملی و جهانی همچنین افزایش امنیت غذایی و بهبود معیشت روستایی، کشورهای عضو خود را به اتخاذ رویکردهای یکپارچه سیستمی در حوزه مدیریت منابع سرزمینی تشویق و ترغیب می‌کند.

    • خاک، عنصری مهم برای تنوع‌ زیستی

    خاک میزبان و در بردارنده یک ‌چهارم تنوع زیستی موجود روی کره ‌زمین است.

    خاک یکی از پیچیده‌ترین اکوسیستم‌های موجود در طبیعت و یکی از متنوع‌ترین سکونت‌گاه‌های روی کره زمین است. خاک در بر گیرنده ترکیبی از ارگانیسم‌های مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخه‌های جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند، ‌ نقش‌آفرینی می‌کنند.

    در هیچ جایی از طبیعت، گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی به مانند خاک به صورت در هم فشرده وجود ندارند. یک گرم خاک حاوی میلیون‌ها موجود زنده و چندین هزار گونه باکتری است. با این حال، این تنوع زیستی از آنجا که زیر زمین قرار داشته و در برابر چشمان آدمی نیست، کمتر شناخته ‌شده است.

    • فرسایش خاک، تنوع زیستی و کشاورزی

    فرسایش، ‌ به عنوان یکی از انواع تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای خاک در بسیاری از نقاط جهان است؛ این مسئله در شعار امسال روز جهانی خاک - «فرسایش خاک را متوقف کنید تا آینده‌مان را حفظ کنیم» – نیز بازتاب یافته است. فرسایش، ‌ با حذف حاصل‌خیزترین لایه خاک، موجب کاهش تنوع زیستی می‌شود.

    کیفیت و سلامت خاک تا حد زیادی تعیین‌کننده میزان تولیدات و پایداری بخش کشاورزی همچنین کیفیت محیط زیست بوده و به میانجی این دو متغیر تأثیر به‌سزایی بر سلامت کره زمین، حیوان و انسان دارد. بهبود تنوع زیستی خاک اهمیتی حیاتی برای اطمینان ‌یافتن از سلامت خاک، امنیت غذایی و تغذیه فردای بشر دارد.

    یافته‌های علمی ارائه شده از سوی فائو نشان می‌دهند که نظام‌های کشاورزی و شیوه‌های بوم‌شناسی‌کشاورزی همچون کشاورزی ارگانیک، تناوب محصولات زراعی و کشاورزی حفاظتی می‌توانند به‌صورتی پایدار بهره‌وری زراعی را بدون تخریب منابع خاکی و آبی افزایش دهند.




خشکسالی عامل تلف شدن 55 راس فیل در زیمبابوه


 

  • خشکسالی عامل تلف شدن 55 راس فیل در زیمبابوه

    به گزارش ایسنا، طی دو ماه گذشته و در بحبوحه خشکسالی شدید در زیمبابوه دست‌ کم 55 رأس فیل در پارک ملی هوانگ تلف شدند.

    بنا بر اعلام مسئولان پارک ملی، مرگ این فیل‌ها به دلیل گرسنگی بوده که مشکل بزرگی است. همچنین فیل‌ها موجب تخریب گسترده‌ حیات گیاهی در پارک ملی هوانگ شده‌اند. این پارک ظرفیت 15 هزار رأس فیل را دارد اما در حال حاضر بیش از 50 هزار رأس فیل در آن زندگی می‌کنند.

    خشکسالی در زیمبابوه به کاهش شدید محصولات در این کشور منجر شده‌ است. حدود یک سوم از جمعیت این کشور به کمک‌های غذایی نیاز دارند و بحران اقتصادی همچنان به قوت خود باقیست.

    برنامه جهانی غذا در گزارشی در ماه اوت اعلام کرد: حدود 2 میلیون نفر در این کشور با خطر گرسنگی روبرو هستند.




قفل ترافیک بر جاده تبریز - آذرشهر


 

  • قفل ترافیک بر جاده تبریز - آذرشهر

    در آخرین مورد از این حوادث طی چند روز گذشته، واژگونی یک مینی‌بوس فرسوده متعلق به شهرک صنعتی سلیمی در نزدیکی تبریز مصدومیت 16 کارگر را در پی داشت. علاوه بر این، روزانه تا 2 ساعت معطلی در ترافیک چند کیلومتری این مسیر سهم کارگرانی است که خسته از کار روزانه در حال عزیمت به خانه هستند. با وجود چهاربانده کردن حد فاصل میدان راه‌آهن تا ورودی سردرود، باز هم ترافیک در این مسیر وجود دارد. کارشناسان شهری معتقدند تنها 2 راه نوسازی مینی‌بوس‌های جابه‌جاکننده کارگران و دیگری ایجاد خط‌آهن در مسیر تبریز به صنایع واقع در مسیر تبریز به آذرشهر برای کاهش این ترافیک وجود دارد.

    • مینی‌بوس‌های فرسوده؛ بلای جان کارگران و محیط زیست

    برای پی بردن به عمق آسیبی که مینی‌بوس‌های فرسوده به ترافیک و محیط ‌زیست و همچنین سلامت کارگران وارد می‌کنند، کافی است دقایقی از پل ورودی سردرود نظاره‌گر جاده بود. صدها مینی‌بوس فرسوده و دودزا که برخی 40 سال از عمرشان می‌گذرد، با آلایندگی شدیدی که با مصرف گازوئیل به وجود می‌آورند، هر روز در این مسیر تردد می‌کنند؛ مینی‌بوس‌هایی که با حرکت کُند خود برای خودروهای دیگر مشکل‌آفرین هستند. این مینی‌بوس‌ها مشکلات فنی متعددی دارند و قادر به مانور حرکتی مناسب در ترافیک هم نیستند و باید هر روز شاهد اعتراض رانندگان به این شیوه تردد پشت مینی‌بوس‌های دردسرساز بود.  

    در حالی که طبق قانون حداکثر عمر مینی‌بوس‌ها برای تردد در جاده‌های درون‌شهری و برون‌شهری بین 15 تا 20 سال است، به نظر نمی‌رسد جایگزینی برای این مینی‌بوس‌های 40 ساله وجود داشته باشد. آن‌گونه که تعدادی از رانندگان این وسایل نقلیه به همشهری می‌گویند، با توجه به عمر بالای اینمینی‌بوس‌ها، معاینه فنی هم برای آنها انجام نمی‌شود. از سوی دیگر، گازوئیل ارزان مورد استفاده در مینی‌بوس‌ها هم با دودزایی قابل توجه محیط ‌زیست غرب تبریز را آلوده‌تر می‌کند.  

    به گفته این رانندگان، قیمت مینی‌بوس‌های جدید بالاست و آنها هزینه‌های جریمه پلیس برای نقص فنی و نداشتن معاینه فنی را به خرید مینی‌بوس جدید ترجیح می‌دهند. کارخانه‌داران هم گزینه دیگری برای ایاب و ذهاب کارگران ندارند و با رانندگان مینی‌بوس‌های فرسوده کنار می‌آیند. از سوی دیگر، بنا به آمار سال‌های اخیر، سهم مستقیم و غیرمستقیم این مینی‌بوس‌ها در ایجاد تصادف‌های مرگبار در این مسیر نسبت به تعداد و سهم خود از خودروهای ترددکننده مقام اول را دارد و روزانه 40 هزار کارگر در معرض تصادف و آسیب‌های جسمی گاه برگشت‌ناپذیر قرار دارند.  به گفته «رضا کریمی‌نژاد» رئیس پلیس راه استان، خواب‌آلودگی و خستگی رانندگانی که چندین ساعت در روز در این مسیر تردد می‌کنند و به واسطه خستگی و فرسوده بودن خودرو قدرت کنترل آن را ندارند، از عوامل تشدیدکننده تصادفات مرگبار است؛ تصادفاتی که گاه به شکل خروج از جاده و واژگون شدن خودرو رخ می‌دهد.

    • ایجاد خط‌آهن ویژه صنایع در غرب تبریز

    مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان شرقی با بیان این‌که در حال حاضر احداث راه‌آهن در مسیر تبریز - آذرشهر یکی از اولویت‌های مهم این شرکت و صاحبان صنایع بزرگ واقع در غرب این شهر، شهرک سلیمی و صنایع آذرشهر است، اظهار می‌کند: در این زمینه طی چند سال گذشته رایزنی‌های متعددی صورت گرفته، اما هیچ‌گاه مشکل به حادی چند ماه اخیر نبوده است در حال حاضر هزاران ساعت از نیروی کار در این مسیر تلف می‌شود که زیان اقتصادی بزرگی برای استان است و علاوه بر این، ترافیک شهری موجب گلایه‌ شهروندان ساکن غرب تبریز، سردرود و آذرشهر هم شده است. «مرتضی نیرومند» می‌افزاید: با توجه به این‌که شهرک سلیمی بزرگ‌ترین شهرک صنعتی شمال غرب کشور است و 770 واحد صنعتی فعال با 35 هزار کارگر دارد، اولویت ایجاد ایستگاه راه‌آهن با این شهرک است. توانستیم این ایستگاه را داخل شهرک سلیمی راه‌اندازی کنیم که به صنایع واقع در این محدوده هم خدمات ارائه می‌کند و در حال حاضر مشکلی از نظر ایستگاه نداریم.

    وی بیان می‌کند: تنها مشکل، نبود واگن مسافری برای تردد در این مسیر است که ظاهرا باید شرکت راه‌آهن آن را تامین کند. در مذاکراتی که با معاون وزیر راه در تبریز و مدیریت راه‌آهن آذربایجان داشته‌ایم، قول مساعد برای حل این مشکل گرفته‌ایم. این مسئول، هم‌زمانی حرکت قطار دانشگاه شهید مدنی با مسیر پیشنهادی جدید صنایع را یکی از موانع پیش رو می‌داند و می‌گوید: در این زمینه هم مذاکراتی صورت گرفته و در نهایت 2 زمان پیشنهادی برای تردد قطار تبریز به شهرک سلیمی از سوی راه‌آهن داشته‌ایم که این مانع هم برطرف شده است. وی تاکید می‌کند: بخش خصوصی آماده سرمایه‌گذاری در این مسیر و خرید واگن است. با توجه به این‌که تمامی کارهای خواسته‌شده را انجام داده‌ایم، منتظر مساعدت راه‌آهن هستیم و امیدواریم هرچه زودتر شاهد راه‌اندازی این قطار باشیم. از نظر بازدهی اقتصادی تردد قطار در این مسیر هیچ نگرانیوجود ندارد. در مرحله اول حداقل هزار مسافر برای استفاده از این قطار پیش‌بینی شده است.

    مدیرکل راه‌آهن آذربایجان هم در گفت‌وگو با همشهری با بیان این‌که از سال 93 خدمات ریلی در مسیر تبریز - آذرشهر ارائه می‌شود، می‌گوید: این خط‌آهن برقی که یکی از بهترین خطوط ریلی کشور است، برای جابه‌جایی به صدها دانشجو، استاد و دیگر شهروندان خدمات‌ می‌دهد و با توجه به زیربناهای فنی موجود آمادگی دارد برای جابه‌جایی به کارگران هم  سرویس‌دهی داشته باشد.

    «شاپور ارسلانی» می‌افزاید: برای این‌که بتوانیم در این مسیر خدمات‌دهی مناسبی داشته باشیم و برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم باید تعداد مسافران، ساعات حرکت و درخواست‌های صاحبان صنایع به راه‌آهن اعلام شود تا در این زمینه برنامه‌ریزی صورت بگیرد و بودجه‌های لازم اختصاص پیدا کند. وی بیان می‌کند: در آخرین جلسه‌ای که حدود 2 ماه قبل در این زمینه و در محل شهرک سلیمی برگزار شد - ضمن بررسی شرایط موجود و اقدامات انجام شده -تقاضای صاحبان صنایع، تعداد نفراتی که باید جابه‌جا شوند و ساعات حرکت اعلام شد که بر اساس آن اقدام می‌کنیم. مدیر کل راه‌آهن آذربایجان تاکید می‌کند: با توجه به این‌که این قطار مسافران دیگری جز کارگران و فعالان صنعتی این منطقه ندارد و در ساعات مشخصی تردد می‌کند، قطاری اختصاصی محسوب می‌شود که باید برنامه‌ریزی برای تردد آن به صورت چارتری باشد. با توجه به کاهش بسیار زیاد زمان تردد با قطار نسبت به خودرو، با توجه به معطلی در ترافیک، انتظار می‌رود این خط یکی از مسیرهای مورد استقبال جامعه کارگری و عاملی برای کاهش ترافیک شدید در جاده تبریز - آذرشهر باشد.




آغاز حرکت پرندگان مهاجر به سمت رستوران‌های ایرانی | سالی یک میلیون قتل‌عام


 

  • آغاز حرکت پرندگان مهاجر به سمت رستوران‌های ایرانی | سالی یک میلیون قتل‌عام

    ایران یکی از نقاط مهاجرت فصلی یا موقتی گروه بزرگی از پرندگان است. پرندگانی که از مناطق سردسیر شمالی حرکت می‌کنند تا فصل سرد را در نقاطی امن و گرم‌تر بگذرانند. بخش‌های مختلفی از مناطق و تالاب‌های ایران مامن موقت این پرندگان است اما گروه بزرگی از آنها وقتی از سرما فرار می‌کنند  از بازارهای فروش پرندگان و رستوران‌های ایرانی به ویژه در شمال کشور سر در می‌آورند.

    آمارها هولناک است، سخن از کشتار حدود یک میلیون پرنده مهاجر فقط در چند آبگیر مازندران مانند فریدون کنار، و دیگر آبگیرهای پیرامونی آن است.

    در قدیم بومیان محلی در فصل شکار، تعدادی پرنده مهاجر شکار می‌کردند اما هم‌اکنون فقط 20 هزار نفر در استان مازنداران پروانه شکار دارند.

    شکارچیان با استفاده از دام‌های زمینی، تورهای هوایی و حتی مسموم کردن دانه‌ها، فوج، فوج از این پرندگان را شکار می‌کنند تا بعد در رستوران‌ها برای هر پرس غدایی که با گوشت آنها طبخ می‌شود مبالغی کلانی دریافت کنند.

    این در حالی است که بسیاری از این پرندگان تک همسر هستند، پرندگانی مانند غازها، اردک‌ها، درناها و لک‌لک‌ها معمولا تمام دوران زندگی خود را با یک پرنده به سر می‌برند به این ترتیب وقتی یکی از این زوج‌ها کشته می‌شود امکان زاد و ولد این پرندگان نیز به شدت پایین می‌آید.

    تاکنون تذکرات و برخوردهای قانونی با این پدیده جواب مناسبی نداده است. شاید لازم باشد مردم خودشان به طرق مختلف به مقابله با آن بپردازند. نخریدن این پرندگان و سفارش ندادن آن در رستوران‌ها یکی از معقول‌ترین و موثرترین راه‌های مقابله است.




5 دلیل اصلی رد شدن خودروها در مراکز معاینه فنی


 

  • 5 دلیل اصلی رد شدن خودروها در مراکز معاینه فنی

    به گزارش ایسنا، حسین مقدم، سرپرست ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در خصوص تغییراتی در حدود مجاز آزمون سطح انتشار آلایندگی خودروها اظهار داشت: از چند ماه گذشته حدود مجاز اعلامی سازمان حفاظت محیط زیست که تعیین آن از وظایف قانونی آن سازمان است در یک آیتم تغییراتی داشته که به صورت سیستماتیک از ابتدای آبان ماه این تغییرات در سامانه سیمفا اعمال و اصلاح شده است.

    سرپرست ستاد معاینه فنی خودروهای تهران با بیان اینکه  کلیه خودروها براساس حدود مجاز جدید مورد ارزیابی و کنترل قرار می گیرند، توضیح داد: در این حدود مجاز اعلامی تنها شاخص "لامبدا" تغییر کرده است.

    وی در خصوص آمار مراجعات به مراکز در هفت ماه توضیح داد: از ابتدای سال تا پایان مهر ماه 952 هزار دستگاه خودرو به مراکز معاینه فنی شهر تهران مراجعه کرده اند که در مقایسه با سال گذشته آمار مراجعات تغییری نداشته است.

    مقدم در مورد علل مردودی خودروها با بیان اینکه  39 درصد از خودروها به علت نقص فنی، جهت اخذ معاینه فنی بیش از یکبار به مراکز مراجعه کردند.  گفت:  32 درصد از خودروها در آزمون آلایندگی، 8 درصد در آزمون هم راستایی چرخ ها، 5 درصد در آزمون کمک فنر، 12 درصد در آزمون تست ترمز و 14 درصد در نواقص عیوب ظاهری مردود شدند.

    وی همچنین در خصوص اقبال و استفاده شهروندان از سامانه نوبت دهی آنلاین با بیان اینکه حدود دو سال از راه اندازی این سامانه می گذرد و خوشبختانه در حال حاضر از کلیه ظرفیت های تعریف شده در این سامانه شهروندان استفاده می کنند و حتی زمان های تعیین شده 3 تا 4 روز پس از هر تاریخ تکمیل است. گفت: به نظر می رسد خدمات این سامانه در مدیریت طول صف و حداقل رساندن معطلی، به شهروندان کاملا معرفی شده وتعداد تماس های مردمی در هنگام قطعی این سامانه که گاها برای بروز رسانی توسط سازمان فناوری شهرداری تهران اتفاق می افتد موید این مسئله است.